RS-järjestelmä tarkoitus on varmistaa, että RS-kohde tai "RS-asunto" valmistuu ajallaan

Mitä tarkoittaa asuntokaupan RS-järjestelmä?

Tulosta

Tällä hetkellä Suomessa rakennetaan ennätystahtiin uusia asuntoja, joten on hyvä hieman kerrata, mitä käytännössä tarkoittaa RS lyhenne asuntojen myynti-ilmoituksissa. Uusia asuntoja voidaan myydä joko valmiina tai jo rakentamisvaiheessa. Suurin osa uusista asunnoista myydään kuitenkin jo rakentamisvaiheessa. Tämä tarjoaa ostajille yleensä mahdollisuuden suunnitellla asunnon sisustusta jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Tämän artikkelin tarkoitus on selventää uudiskohteesta asunnon ostoa suunnittelevalle, mitä RS-järjestelmä tarkoittaa ennen kaikkea ostajan kannalta.

Uusia asuntoja voidaan tehdä myyntiin kahdella tapaa. Suurin osa on niin sanottuja RS-kohteita (joskus kutsutaan myös nimellä RS-asunto), joista voidaan myydä asuntoja jo rakentamisvaiheen aikana ja joissa ostajien ja yhtiön turvaksi on asetettu asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät. RS-kohteiden lisäksi myynnissä voi olla uudiskohteita, joista voidaan tehdä sitovia kauppoja vasta valmistumisen jälkeen, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt käyttöön kaikki yhtiölle tulevat rakennukset. Tällaisissa kohteissa ei tarvitse olla samaan tyyliin pakollisia turvajärjestelmiä, kuten RS-kohteissa. Toki myyjän (rakentajan) on hankittava myös näihin kohteisiin ns. suorituskyvyttömyysvakuutus. Mainittakoon, että suorituskyvyttömyysvakuuden asettamisvelvollisuus koskee paitsi uudisrakentamista myös uudisrakentamiseen verrattavaa korjausrakentamista sekä lisärakentamista. Tässä artikkelissa tarkastellaan kuitenkin uudisasuntojen kaupassa yleisemmin käytettyä RS-järjestelmää.

RS on lyhenne sanoista Rahalaitosten neuvottelukunnan Suosittelema. RS-järjestelmä on kehitetty jo 1970-luvulla, jolloin pankit kehittelivät sen turvaksi niille, jotka tekevät sitovan asuntokaupan jo rakentamisvaiheessa. Järjestelmä liitettiin lähes sellaisenaan osaksi asuntokauppalakia 1990-luvulla. Olennainen osa lakia (RS-järjestelmää) ovat vakuudet, jotka perustajaosakkaan on talletettava pankkiin konkurssin ja rakennusvirheiden varalta. Mahdolliset rakennusvirheet rakentajan pitää kuitenkin korjata omalla kustannuksellaan. Käytännössä RS-järjestelmän tarkoitus on siis varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. Riidoilta järjestelmä ei kuitenkaan suojaa. Rakentajan on pakko noudattaa RS-järjestelmän pykäliä, mikäli asuntoja on tarkoitus tarjota ostettavaksi, ennen kuin kohde on valmistunut ja rakennusvalvontaviranomainen on kaikki yhtiölle tulevat rakennukset hyväksynyt käyttöönotettaviksi.

 

Tyypillisesti RS-kohteessa asuntokaupan vaiheet (1-10) etenevät seuraavalla tavalla:

 

1. Ennakkomarkkinointi

 

2. RS-kauppakirjan tekeminen

 

3. Materiaalivalinnat

 

4. Lisämaksullisten muutos- tai lisätöiden tilaaminen

 

5. Osakkeenostajien kokous

 

6. Muuttotarkastus

 

7. Muutto

 

8. Hallinnonluovutusyhtiökokous

 

9. Vuositarkastus

 

10. Asunnon ja yhtiön huolto

 

Lisätietoja RS-järjestelmästä saat mm. Rakennusteollisuus RT:n kotisivulta ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkopalveluista.

 


Artikkeleita, joista myös voisi olla sinulle hyötyä:

Asunnot sijoituskohteena - erityispiirteet ja riskit

Miten sijoittaminen toimii?

Ammattilaisen tekemällä kustannuslaskelmalla säästöjä rakennushankeeseen

 

Kiinnostaako asuntosijoittaminen?

Liitymällä sisäpiiriin saat: arvokasta tietoa asuntosijoittamisesta, pääset käsiksi ei-julkisiin sijoitusasuntoihin ympäri Suomea, sekä Suomen kattavimman ilmaisen aineistopankin käyttöösi!

 

Liity sisäpiiriin

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,